HCR.20.031 – Maaltijdbezorg apps & gezonde consumentenkeuzes

Route: Health care research, sickness prevention and treatment

Cluster question: 084 What is the best way for us to analyse and prevent the problem of overweight and obesity?

In Nederland wordt, net als in bijna de hele wereld, minder tijd besteed aan het koken van maaltijden thuis. Maaltijden en snacks worden thuis, op het werk en zelfs tot in de schoolklas bezorgd. Hierbij bieden bezorgapps consumenten veel gemak, bezorgopties binnen 30 minuten en keuze uit een grote aantallen restaurants en gerechten. Deze bezorgapps en websites hebben het stigma van ‘ongezond eten’ om zich heen hangen, voor een deel terecht omdat veel populaire, ongezonde opties worden gepromoot. Gezondere opties zijn wel verkrijgbaar, maar vaak verscholen in het enorme aanbod van gerechten en snacks van verschillende restaurants. Er is al veel gepleit voor krachtige maatregelen om gezond voedsel de makkelijke en aantrekkelijke keuze te maken. De relatief nieuwe online bezorgomgeving biedt veel kansen om nieuw consumentengroepen gericht te bereiken die gezond, lekker en makkelijk willen eten. Toch is er nog weinig wetenschappelijk en oplossingsgericht onderzoek gedaan in deze opkomende voedselomgeving. Wie zijn deze ge├»nteresseerde consumenten, wat kenmerkt hen en hoe zijn zij te bereiken via gepersonaliseerde communicatie? Big data analysetechnieken en artificial intelligence zoals gebruikt op sociale media platforms helpen hierbij bij het voorspellen van consumentenvoorkeuren en gedrag en leren ons welke (gezondere of duurzamere) keuzes te presenteren aan de welke consument. In dit project wordt onderzocht wat kansen en mogelijkheden zijn in zowel de aanbod- als de vraagkant van gezondere opties in snacks en maaltijden. Een belangrijk deel van het project richt zich op het experimenteel onderzoeken van digitale design-elementen en artificial intelligence om gezondere keuzes te voorspellen, te stimuleren en te personaliseren.

Keywords

consumentengedrag, maaltijdbezorging, preventie, voedselomgeving

Submitter

Organisation Wageningen University (WUR)
Name Dr.ir. P.W. (Ellen) van Kleef
E-mail Ellen.vanKleef@wur.nl
Website https://www.wur.nl/en/Persons/Ellen-dr.ir.-PW-Ellen-van-Kleef.htm